Mihriban ALEMDAR

Mihriban ALEMDAR

haber@kayserinethaber.com

Ertelemeye son verin

Erteleme eğilimi, şüphesiz hayatımızın belli dönemlerinde karşılaştığımız bir zorluktur. Bu kimi zaman yapılacak işleri ertelemek, kimi zaman ise yapılacak görüşmeleri ertelemek olarak karşımıza çıkabilir. Her ne şekilde olursa olsun erteleme, kişiyi çıktığı yoldan alıkoyan bir güçtür.
Erteleme Eğilimi Nedir?

Erteleme; harekete geçmenizi, doğru kararlar vermenizi ve istediğiniz hayatı yaşamanızı engelleyen ana nedenlerden biridir. Erteleme, bazı araştırmacılar tarafından olumsuz sonuçların bilinmesine rağmen görevlerin geciktirilmesi ile karakterize olan bir öz-düzenleme başarısızlığı olarak tanımlanmaktadır.

Peki Neden Erteliyoruz?

İnsan beyni; anlık ödüllere, uzun vadede alacağı ödüllerden daha fazla değer verme eğilimindedir. Yani uzun vadeli faydalara değer versek bile, çoğunlukla o an tatmin olmaya odaklanırız. Bu durum da özellikle istenmeyen görevleri yapma konusunda kişinin harekete geçmesine engel olur.

Ertelemeye katkıda bulunan en büyük faktörlerden bir diğeri de, kişinin bir görev üzerinde çalışmak için motive olması gerektiğini hissetmesidir. Belirli görevleri yapmak için doğru an ve ruh hali oluşana kadar beklemek, çoğunlukla bu görevin tamamlanmamasına neden olacaktır.

Yapılan araştırmalar, insanların yaptıklarından çok yapmadıkları şeylerden pişmanlık duyduklarını göstermiştir. Buna ek olarak, kaçırılan fırsatlardan kaynaklanan pişmanlık ve suçluluk duyguları, kişilerde uzun süre kalma eğilimindedir.

Ertelemenin Önüne Geçme Yolları

Küçük Hedefler İle Başlayın
Kendinize fazlaca baskı uygulamanız performans kaygısına neden olur. Küçük ve ulaşılabilir hedefler belirlemek, hem hedefe odaklanmanızı hem de ertelemekten kaçınmanızı daha olası kılacaktır.

İlham ve Motivasyonu Keşfedin
Ertelemenin önüne geçecek en önemli faktörlerden biri de “içsel motivasyon”dur. Yapılacak işlerinizin arkasındaki anlamı keşfetmek, bu yolda kalmanıza yardımcı olurken, motivasyonu da artıracaktır.

Uzman Yardımı Almaktan Çekinmeyin
Sanılanın aksine erteleme, tembellik değildir. Erteleme eğiliminin arkasında depresyon ve kaygı bozukluğu gibi ruh sağlığı ile doğrudan ilişkili olan problemler yatıyor olabilir. Bu süreci en sağlıklı şekilde yönetmek için erteleme eğiliminizi pekiştiren davranış kalıplarını değiştirmek gerekir. Siz de erteleme eğiliminizi ortadan kaldırmak, sahip olduğunuz potansiyeli ortaya çıkarmak ve hayatın size sunduğu fırsatları daha iyi değerlendirebilmek için uzman yardımı almaktan çekinmeyin.

PAYLAŞ
×