Feyza YÖNDEM

Feyza YÖNDEM

haber@kayserinethaber.com

MOBBİNG KADERİMİZ Mİ?

Arkadaşım Ramazan ziyaretime gelmişti , köşe yazımda ne yazsam acaba diye sesli düşündüm yanında. Karar vermeme yardımcı oldu ve “Mobbingi“ yaz bence dedi.


Düşündüm gerçekten de son zamanlarda çok sık duyduğumuz kelimelerden biri aslında Mobbing. ‘’ Müdürüm bana gerçekten de mobbing yapıyor ‘’, ‘’ Şefimin yıldırmak için yaptığı eziyetlerden bıktım usandım ‘’ serzenişlerini eminim sizde eşinizden dostunuzdan duyuyorsunuzdur sık sık. Hepimiz işyerimizde, evimizde geçirdiğimizden çok daha fazla zaman geçirir, iş arkadaşlarımızla belki de herkes den fazla iletişim kurarız. Durum böyle olunca işyerinde ve iş arkadaşlarımızla alakalı olumsuzluklar yaşama ihtimalimiz de oldukça yüksektir. Yaşayabileceğimiz sorunların sonucu mobbinge kadar gidebilir. Mobbing, işyerinde bir ya da birden fazla çalışana belirli bir süre boyunca sistemli olarak yapılan ve yıldırma, işten ve işyerinden uzaklaştırma, pasifize etme, baskı altına alma gibi amaçlarla ve kötü niyetle gösterilen davranış, tutum ve tavırlar bütünüdür. İşyerinde maruz kalınan her kötü davranışa mobbing demek te doğru değildir elbette. Bir tavır ya da davranışın mobbing sayılabilmesi için belli koşulları yerine getirmesi, başka bir deyişle içinde mobbingin unsurlarını taşıması gerekir.

Her olumsuz ve kötü davranış mobbing değildir. Çalışanların mobbing karşısında doğru hareket etmesi için önce mobbing olup olmadığından emin olması gerekir. Fiziksel şiddet, cinsel taciz, küfür ya da hakaret içeren davranışlar, Tek sefere mahsus ya da tekrarlansa bile belli kriz anları, stres, kaza gibi sebeplere dayanan ve süreklilik arz etmeyen davranışlar, İşyeri sınırları dışında gerçekleşen davranış ve tutumlar mobbing değildir mesela. Mobbing ilk seferde gözle görülen bir davranışla ortaya çıkmayabilir. Çoğunlukla sistematik ve sürekli şekilde yapıldığı için fark etmek te emin olmak ta zaman alabilir. Mobbing; Çalışana ; kendisini değersiz hissettirerek , güvenilmediğini hissettirirerek , mesleki bilgi ve yeterliliğini sorgulayarak ,belli bir zaman aralığı içinde yetiştiremeyeceği kadar iş vererek ,İş ile ilgili ya da özel bilgileri paylaşmayarak, İşyeri içinde gruplaşmalara fırsat vererek , çalışanın grup dışında bırakılmasına sebep olarak kendini gösterebilir;. Diyeceğim o ki çalışanların maruz kaldığı tavır ve davranışların mobbing olup olmadığını anlaması için anlattığım benzer durumları yaşayıp yaşamadığını sorgulaması gerekir. Mobbing deyip geçmemeliyiz. Mobbingin diğer çalışanlara ve işyerine de pek çok zararından bahsedebiliriz.

Bir işyerinde bir ya da birden çok çalışanın mobbinge maruz kalması, o işyerinde hem mobbinge maruz kalan hem de bu duruma şahit olan çalışanların performansının düşmesine , verimliliğin azalmasına, çalışanın mesai arkadaşları ve yöneticileri ile ilişkilerinin bozulmasına ,güven duygusunun yitirilmesine ,devamsızlıkların, izinlerin ve raporların artmasına ,İşyeri sadakatinin azalmasına, İstifaların artmasına, nitelikli ve tecrübeli çalışanların kaybedilmesine , Şirket isminin ve marka değerinin zedelenmesine ve daha bir çok sorunun gündeme gelmesine sebep olacaktır. mobbinge dair onca şey yazınca herkesin aklında acaba benim de zaman zaman mobbinge maruz kalıp kalmadığım merak edilmiş olabilir. Hastanemin farklı bölümlerinde iş tecrübelerim oldu. Şuan da ise kurumumda üst düzey yöneticiyim. Her zaman başardım, hep bir üst basamağa tırmandım. Bu tırmanışta kimse bana engel olmadı, yolum her zaman açıldı. Çünkü beni özgür bırakan kendimi ve yeteneklerimi keşfetmemi sağlayan, bana tam destek veren, bana güvenen, elime aldığım her işi başardığımda beni alkışlayan, beni takdir eden bir işverene sahibim ben.

Bu yüzden Tam 22 yıldır aynı kurum bünyesinde zevkle keyifle çalışmaktayım. İşverenimi örnek alarak yıllardır bende birimimde çalışan mesai arkadaşlarıma adaletli davranarak ve işini severek yapmalarını sağlamak adına elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Yöneticilik yapan herkese adalet, şefkat ve merhamet dolu bir kalp diliyorum.

PAYLAŞ
×