Tüp bebek tedavisi kimlere uygulanabilir, başarı oranı nedir?
Tüp bebek bir yumurtanın sperm tarafından, vücut dışında suni olarak döllenme sürecidir ve en fazla başarı oranına sahip bir yöntemdir. Tüp bebek tedavisinin hangi durumlarda, kimlere uygulanabileceğinden bahseden adın ve Doğum - Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ahmet Emin Mutlu, “Tüp bebek tedavisi yardımcı üreme teknikleri içerisine en fazla başarı oranına sahip bir tedavi yöntemi. Herhangi bir nedene bağlı olup olmadığı bulunamayan çiftlerde uyguluyoruz. Bunun yanında enfeksiyona bağlı tüplerde tıkanıklık olabiliyor, kordonların kapanması dediğimiz; yumurta rezervi az ise, polikistik over, çikolata kistleri durumlarında da tüp bebek tedavisini uyguluyoruz. Erkeklerde de sperm kalitesinde bozukluk, sayıda yetersizlik ya da hiç sperm olmadığı durumunda uygulanıyor” diye konuştu.
BAŞARI ORANI NEDİR?
Tüp bebek tedavisinin başarı oranından bahseden Op. Dr. Mutlu, “Bize başvuran hastalarda tanı, teşhise yönelik araştırmalar yapıyoruz. Teşhisi doğru koyduğunuzda tedavi de başarılı oluyor. Çiftlerde tüp bebek tedavi başarısızlığı en çok korkulan durumdur. Başarıyı artıran en önemli yöntemlerden birisi genetik faktörlere bakılan, genetikli tüp bebek tedavisidir. Yurtdışında tamamen genetiği sağlıklı embriyonun naklinden sonra başarı oranlarının artığı görüldü ve biz de ülkemizde hastanın ileri yaşı varsa, tekrarlayan tüp bebek kaybı varsa mutlaka genetiğine bakarak sağlam embriyo olduğuna inandığımız embriyolarla tüp bebek tedavisi yapıyoruz. Başarı oranımızı da yüzde 50’nin üzerine çıkarıyoruz. Bunun dışında laboratuvarda teknikler, teknolojinin artmasıyla birlikte yine tüp bebek tedavisinde birçok teknik başarıyı artıran yöntemler kullanıyoruz” şeklinde konuştu.
BAŞARISIZ DURUMLARDA NELER YAPILIR?
Tedavide başarısız sonuç elde edildiğinde teşhis süreci başladığını ve hastalara destek verdiklerini ifade eden Op. Dr. Mutlu şunları söyledi: “Tüp bebek başarısızlığına uğrayan hasta grupları, çiftler bize geliyor ve öncelikle onlara destek, moral veriyoruz. Daha sonra neden olmadığına yönelik teşhis yollarına başvuruyoruz. Aslında tüp bebek başarısızlığında nedene yönelik gitmek lazım. 3 neden oluyor; ya yumurta sperm kalitesinde problem oluyor ya rahimle ilgili problemler oluyor ya da vücudun genel dengesi dediğimiz yani hormonal olarak bozukluk varsa bu da maalesef gebeliği olumsuz yönde etkiliyor.”