https://youtube.com/shorts/-8xDRd8259Y?feature=share

Tırnak yeme alışkanlığının sebebi ve tedavi şekli

Tırnak yeme alışkanlığının sebebi ve tedavi şekli
Dünya genelinde özellikle çocuklarda görülen tırnak yeme durumu 3 veya 4 yaşlarında başlıyor. Tedavisi edilmezse 60’lı yaşlara kadar devam edebiliyor. Tırnak yeme alışkanlığının genellikle psikolojik bir süreçten sonra ortaya çıktığını belirten Psikolog Büşra Tan, tedavisini de dikkat dağıtmakla mümkün olabileceğine işaret etti.

Tırnak yeme alışkanlığı günümüzün önemli sağlık problemleri arasında gösteriliyor. Çocuklarda daha sık görülen bu alışkanlık, tedavi edilmemesi halinde yetişkinlik dönemlerinde de devam edebiliyor. Araştırmalara göre tırnak yeme alışkanlığı genellikle 3 yaş itibariyle başlıyor. Sebebi ise psikolojik nedenler. Çocukların bu durumu aşabilmesi için ailelere büyük görev düşüyor.

Psikolog Büşra Tan, danışanlarından örnekler vererek tırnak yeme alışkanlığından sebep ve kurtulma yolunu anlattı. Tırnak yemenin genellikle psikolojik bir süreçten sonra ortaya çıktığını vurgulayan Tan, “Birey, bir şeyden psikolojik olarak etkilenmiştir. Danışanlarımdan genelde duyduğum sorular şunlar; ‘Hocam, çocuğum tırnak yiyor, ne yapmalıyım? ya da ‘Eşim tırnak yiyor, ne yapmalıyım?’ Tırnak yeme bilimsel makalelere göre 3 yaşlarında başlıyor. Tedavi edilmezse 60’lı yaşlara, en azda 40 yaşlara kadar devam edebiliyor” dedi.

Tırnak yemenin ilaçlı bir tedavisi olmadığını belirten Psikolog Tan, aileleri uyardı. “Çocuklarda tırnak yeme varsa, aile davranışı kesinlikle görmezden gelmeli” diyen Tan, “Çocuk dikkatini dağıtmalısınız. Çocuğunuz tırnak yerken, ‘Oğlum bırak artık, çok yiyorsun’ demek yerine, ‘Gel bakalım bana burada yardım et, gel şu oyuncağınla oynayalım’ diyebiliriz. Ya da yetişkinlerde, ‘Sen artık kocaman adam oldun, neden tırnak yiyorsun?’ demek yerine, ‘Seni bu sebebe sürükleyen ne? Kafana bir şey mi takıyorsun? Tırnak yerken aklına ne geliyor?’ gibi sorular sorarsak, tırnak yeme alışkanlığını en aza indirebiliriz” ifadelerini kullandı.

‘TIRNAK YEME ÇOĞUMUZDA GÖRÜLEBİLEN BİR ALIŞKANLIK’

Tırnak yemenin bir alışkanlık olduğunu ve psikolojik olarak aşama kaydederek alışkanlığa dönüştüğünü vurgulayan Psikolog Büşra Tan, kişi etlerini koparacak kadar tırnaklarını yiyorsa uzmanına başvurulması gerektiğini belirtti. Tırnak yiyenlerin o anda dikkatinin dağıtılması gerektiğine dikkat çeken Psikolog Tan, “Tırnak yeme psikolojik bir süreç ve dünya genelinde çocuklarda yarı yarıya bu durum var. Çoğumuzda görülebilen bir alışkanlık. Bunun kesin nedeni tam olarak bilinmiyor. Kimi çocuklarda kendini kabullendirme ya da kendisini ailesine karşı kanıtlamaya çalışma, içine kapanık çocukluk geçirenlerde, bu durumu travma ile düşüne düşüne alışkanlık haline getiriyorlar. Bir anda oluşan bir alışkanlık değil. Bu yüzden tırnak yiyenlerin sadece dikkatini dağıtıyoruz. Büyükse tırnağını yerken ne düşündüğünü, bir sıkıntısı olup olmadığını soruyoruz. Eğer etine kadar yeme durumu varsa kesinlikle uzmanına danışıyoruz” şeklinde konuştu.

PAYLAŞ
GÖNDER
İleri Mitral Kapak Yetmezliği Olan 9 Yaşındaki Mina, Sağlığına Kavuştu Ramazan’da Beslenme Düzeni ve Yapılan Hatalar ERÜ “Gevher Nesibe Tıbbi Simülasyon Merkezi”nin Açılışı Gerçekleştirildi Artroskopik Cerrahi Daha Az Ağrı Ve Daha Kısa İyileşme Süresi Sunuyor Kalp Sağlığı İçin Haftada 2 Kez Balık Tüketin... ERÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ne Turkuaz Seramik’ten Cihaz Desteği Çocuklarda Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin İpuçları ERÜ’nün Yeni Acil Ek Binası’nın Açılışı Gerçekleştirildi Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Yeni Acil Ek Binası tanıtıldı AİLE HEKİMLERİNİN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ ERÜ Gevher Nesibe Hastanesi’nin Yenilenen Poliklinikleri’nin Açılışı Gerçekleştirildi Sık Sık Tekrarlayan Kaşıntı ve Cilt Döküntüleri İle Kızarıklık ve Kabarıklıklarınız Varsa Dikkat! İç Hastalıkları Uzmanı Yılmaz, “B12 eksikliği ruhsal hastalıklara yol açabilir” Doç. Dr. Benli, “Maymun çiçeği virüsünde pandemideki gibi kapanmalar olmayacak” Maymun Çiçeği Virüsü Hakkında Bilinmesi Gerekenler Büyükşehir, ERÜ Acil Servis Binası ve Polikliniklerini Yeniledi “Sıcak havaların etkisiyle enfeksiyonel hastalıklar arttı” Kan, Sadece Acil Değil, Sürekli Bir İhtiyaç Rektör Prof. Dr. Altun, Tıp Fakültesi Hastaneleri Çamaşırhane Tesisi’ni İnceledi Tüp bebek tedavisi kimlere uygulanabilir, başarı oranı nedir? Hayırsever Vergi Ağıl, ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı LÖSEV’Lİ AİLELERDEN SAĞLIK BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI İl Sağlık Müdürü Erşan incelemede bulundu ERÜ’de Robotik Cerrahi Sistemi ‘Da Vinci’ Cihazının Açılış Töreni Gerçekleşti ERÜ Tıp Fakültesi’nde Robotik Teknoloji ile İlk Ameliyat Yapıldı
×