Tırnak yeme alışkanlığının sebebi ve tedavi şekli

Tırnak yeme alışkanlığının sebebi ve tedavi şekli
Dünya genelinde özellikle çocuklarda görülen tırnak yeme durumu 3 veya 4 yaşlarında başlıyor. Tedavisi edilmezse 60’lı yaşlara kadar devam edebiliyor. Tırnak yeme alışkanlığının genellikle psikolojik bir süreçten sonra ortaya çıktığını belirten Psikolog Büşra Tan, tedavisini de dikkat dağıtmakla mümkün olabileceğine işaret etti.

Tırnak yeme alışkanlığı günümüzün önemli sağlık problemleri arasında gösteriliyor. Çocuklarda daha sık görülen bu alışkanlık, tedavi edilmemesi halinde yetişkinlik dönemlerinde de devam edebiliyor. Araştırmalara göre tırnak yeme alışkanlığı genellikle 3 yaş itibariyle başlıyor. Sebebi ise psikolojik nedenler. Çocukların bu durumu aşabilmesi için ailelere büyük görev düşüyor.

Psikolog Büşra Tan, danışanlarından örnekler vererek tırnak yeme alışkanlığından sebep ve kurtulma yolunu anlattı. Tırnak yemenin genellikle psikolojik bir süreçten sonra ortaya çıktığını vurgulayan Tan, “Birey, bir şeyden psikolojik olarak etkilenmiştir. Danışanlarımdan genelde duyduğum sorular şunlar; ‘Hocam, çocuğum tırnak yiyor, ne yapmalıyım? ya da ‘Eşim tırnak yiyor, ne yapmalıyım?’ Tırnak yeme bilimsel makalelere göre 3 yaşlarında başlıyor. Tedavi edilmezse 60’lı yaşlara, en azda 40 yaşlara kadar devam edebiliyor” dedi.

Tırnak yemenin ilaçlı bir tedavisi olmadığını belirten Psikolog Tan, aileleri uyardı. “Çocuklarda tırnak yeme varsa, aile davranışı kesinlikle görmezden gelmeli” diyen Tan, “Çocuk dikkatini dağıtmalısınız. Çocuğunuz tırnak yerken, ‘Oğlum bırak artık, çok yiyorsun’ demek yerine, ‘Gel bakalım bana burada yardım et, gel şu oyuncağınla oynayalım’ diyebiliriz. Ya da yetişkinlerde, ‘Sen artık kocaman adam oldun, neden tırnak yiyorsun?’ demek yerine, ‘Seni bu sebebe sürükleyen ne? Kafana bir şey mi takıyorsun? Tırnak yerken aklına ne geliyor?’ gibi sorular sorarsak, tırnak yeme alışkanlığını en aza indirebiliriz” ifadelerini kullandı.

‘TIRNAK YEME ÇOĞUMUZDA GÖRÜLEBİLEN BİR ALIŞKANLIK’

Tırnak yemenin bir alışkanlık olduğunu ve psikolojik olarak aşama kaydederek alışkanlığa dönüştüğünü vurgulayan Psikolog Büşra Tan, kişi etlerini koparacak kadar tırnaklarını yiyorsa uzmanına başvurulması gerektiğini belirtti. Tırnak yiyenlerin o anda dikkatinin dağıtılması gerektiğine dikkat çeken Psikolog Tan, “Tırnak yeme psikolojik bir süreç ve dünya genelinde çocuklarda yarı yarıya bu durum var. Çoğumuzda görülebilen bir alışkanlık. Bunun kesin nedeni tam olarak bilinmiyor. Kimi çocuklarda kendini kabullendirme ya da kendisini ailesine karşı kanıtlamaya çalışma, içine kapanık çocukluk geçirenlerde, bu durumu travma ile düşüne düşüne alışkanlık haline getiriyorlar. Bir anda oluşan bir alışkanlık değil. Bu yüzden tırnak yiyenlerin sadece dikkatini dağıtıyoruz. Büyükse tırnağını yerken ne düşündüğünü, bir sıkıntısı olup olmadığını soruyoruz. Eğer etine kadar yeme durumu varsa kesinlikle uzmanına danışıyoruz” şeklinde konuştu.

PAYLAŞ
GÖNDER
KANKA Hastanesinde çocuklar akülü araçlarla geziyor BÖBREK SAĞLIĞI İÇİN TUZ’DAN UZAK DURUN “Deprem sonrası yaşanan travmalar bağırsak problemlerine yol açabilir” “Deprem sebebiyle oluşan kaygı bozukluğu, daha önce var olan kalp problemini ortaya çıkarabilir” İlaçla birlikte greyfurt tüketimine dikkat! Gezici Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği, deprem bölgesi Hatay’a gönderildi Sık kullanımda bakın başınıza ne geliyor? Sağlık Müdürü Erşan: "İldem’e yapılacak yeni hastane, bölgeyi rahatlatacak" Kayseri Şehir Hastanesi Obezite Merkezi’ne yoğun ilgi Tükenmişlik sendromu nedir ve tedavisi var mıdır? Bebek hasreti çeken çiftlerin özlemi tüp bebek tedavisiyle son buluyor KANKA ile 46 çocuk hayata tutundu Aldığı randevuya gitmeyenler, 15 gün yeni randevu alamayacak Hastanelerde yoğunluk yaşanıyor Tırnak yeme alışkanlığının sebebi ve tedavi şekli 27 bin sözleşmeli sağlık personeli alınacak.. ERÜ Hastaneleri, SKS Değerlendirmesinden Başarıyla Geçti ERÜ Hastaneleri Uyku Bozuklukları Merkezi, TUTD Tarafından Reakredite Edildi ERÜ Rektörü Altun, Hasta Yakınları Misafirhanelerini Ziyaret Etti Kayseri Şehir Hastanesi’nde ‘Obezite Polikliniği’ açıldı Okullar açıldı, omurga sağlığına dikkat! İl Sağlık Müdürü Erşan, Pınarbaşı’nda Sağlık Tesislerini inceledi Enerji içecekleri kalp krizine sebep olabiliyor Doç.Dr. Ali İhsan Tekin Varis tedavisinde güncel yöntemleri anlattı! Sağlık Bakanlığı 85 bin personel alacak
×