Kovid ayak parmağı nedir?

Kovid ayak parmağı nedir?
Koronavirüse yakalanan bazı kişilerin ayak ve hatta bazen el parmaklarında şişlik ve morluk görülmesinin nedeni belli oldu. Yapılan araştırmaya göre "Kovid ayak parmağı" adı verilen sendromun kaynağı araştırılıyor.

Bilim insanları, yaptıkları araştırmalar sonucu bazı insanlarda neden Kovid-19 hastalığıyla birlikte ayak ve hatta bazen el parmaklarında şişlik ve morluk görüldüğünü tespit etti. Bilim insanları, "Kovid ayak parmağı" adı verilen sendromun, vücudun koronavirüsle savaşırken yani saldırı moduna geçtiği sırada meydana gelen bir yan etki olduğunu düşünüyor. Araştırmacılar, bağışıklık sisteminin buna neden olduğunu düşündükleri parçalarını inceledi.

British Journal of Dermatology dergisinde yayınlanan araştırma sonuçları, artık nedeni bilindiği için bu semptomun tedavisinin de kolaylaşacağını öngörüyor.

KOVİD AYAK PARMAĞI NEDİR?

Her yaşta görülebilen bu semptom daha çok çocuklarda ve ergenlik dönemindeki gençlerde ortaya çıktı. Bazıları için tamamen acısız bir süreç oldu; bazıları kaşınma ve şişmeden şikayetçi oldu, bazıları için ise çok acı verici bir hal aldı. Kimi hastalarda su topladığı da görüldü. Örneğin İskoçya'da yaşayan 13 yaşındaki Sofia, bu yılın başında Kovid-19'a yakalandığında ayak parmakları morardı ve şişti. Öyle ki, önce ayakkabı giyememeye başladı; ardından bir süre acıdan çıplak ayakla bile yürüyemedi. Yaz geldiğinde Kovid ayak parmağının etkisi hâlâ geçmemişti. Hatta uzun mesafe yollar için tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kaldı. Bu semptomdan en fazla deri etkileniyor, bu da genelde ayak parmaklarını çevreleyen deri oluyor. Bazen parmaklara da etkisi oluyor ve morlukla birlikte kırmızılık da görülebiliyor. Bazı hastalarda daha büyük şişkinlikler, bazılarında deride sertleşme ve kabarmalar görülebiliyor. Nadiren iltihaplanma da olabiliyor. Bu etkilerin haftalarca, atta aylarca sürdüğü de oluyor. Sıklıkla da bu yan etkinin görüldüğü hastalarda ateş, öksürme, tat ve koku kaybı gibi klasik Kovid yan etkileri görülmüyor.

Son yapılan çalışmada alınan kan ve deri örnekleri, bağışıklık sisteminin iki bölümünün bu semptomda rol oynadığını gösteriyor. İkisi de vücudun virüsle mücadele etmek için kullandığı mekanizmalarla doğrudan bağlantılı. Bunlardan biri, Tip 1 İnterferon adı verilen bir antiviral protein; diğeri de virüse saldırırken yanlışlıkla kişinin kendi hücre ve dokularına saldıran bir tür antikor. Etkilenen bölgeye kan taşıyan küçük kan damarlarını oluşturan hücreler de bu süreçte etkili oluyor. Araştırmacılar Kovid ayak parmağı sendromunun görüldüğü 50 kişi üzerinde, 2020'nin bahar ayları boyunca ve Kovid'le ilgisi olmayan şekilde ayak parmaklarında üşütmeden kaynaklı şişlik ve morluk görülen 13 kişi üzerinde incelemeler yaptı.

İngiltere'den ayak hastalıkları uzmanı Dr. Ivan Bristow'a göre, tıpkı soğuktan ayakları moraran ya da dolaşım sistemi sorunlarından dolayı ayak parmaklarında görülen kişiler gibi, Kovid hastalarının çoğunda da bu semptom kendiliğinden ortadan kalkıyor. Ancak az sayıda da olsa bazı hastaları kremlerle ve ilaçlarla tedavi etmek gerekiyor.

PAYLAŞ
GÖNDER
ERÜ Hastanelerine Bağışlanan Son Teknoloji cihaz ile Tanı ve Tedaviler Daha da Kolaylaşacak Aşılanan Birey, Hem Hastalıktan Korunuyor, Hem de Hastalığın Toplumda Dolaşmasını Engelliyor İleri Mitral Kapak Yetmezliği Olan 9 Yaşındaki Mina, Sağlığına Kavuştu Ramazan’da Beslenme Düzeni ve Yapılan Hatalar ERÜ “Gevher Nesibe Tıbbi Simülasyon Merkezi”nin Açılışı Gerçekleştirildi Artroskopik Cerrahi Daha Az Ağrı Ve Daha Kısa İyileşme Süresi Sunuyor Kalp Sağlığı İçin Haftada 2 Kez Balık Tüketin... ERÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ne Turkuaz Seramik’ten Cihaz Desteği Çocuklarda Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin İpuçları ERÜ’nün Yeni Acil Ek Binası’nın Açılışı Gerçekleştirildi Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Yeni Acil Ek Binası tanıtıldı AİLE HEKİMLERİNİN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ ERÜ Gevher Nesibe Hastanesi’nin Yenilenen Poliklinikleri’nin Açılışı Gerçekleştirildi Sık Sık Tekrarlayan Kaşıntı ve Cilt Döküntüleri İle Kızarıklık ve Kabarıklıklarınız Varsa Dikkat! İç Hastalıkları Uzmanı Yılmaz, “B12 eksikliği ruhsal hastalıklara yol açabilir” Doç. Dr. Benli, “Maymun çiçeği virüsünde pandemideki gibi kapanmalar olmayacak” Maymun Çiçeği Virüsü Hakkında Bilinmesi Gerekenler Büyükşehir, ERÜ Acil Servis Binası ve Polikliniklerini Yeniledi “Sıcak havaların etkisiyle enfeksiyonel hastalıklar arttı” Kan, Sadece Acil Değil, Sürekli Bir İhtiyaç Rektör Prof. Dr. Altun, Tıp Fakültesi Hastaneleri Çamaşırhane Tesisi’ni İnceledi Tüp bebek tedavisi kimlere uygulanabilir, başarı oranı nedir? Hayırsever Vergi Ağıl, ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı LÖSEV’Lİ AİLELERDEN SAĞLIK BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI İl Sağlık Müdürü Erşan incelemede bulundu
×