Reklamı Kapat

Kayseri Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı İncetoprak Kayseri Net Haber’e konuştu

Kayseri Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı İncetoprak Kayseri Net Haber’e konuştu
Kayseri Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Sayın Adnan İncetoprak, Kayseri Net Haber’in bu haftaki röportaj konuğu oldu.

Sorularımızı yanıtlayan İncetoprak, meslekte gelinen noktaya ve yapılan çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

  • - Kuyumcu atölyesinde kaç yaşında meslek hayatına başladı?
  • - Siyasette hangi görevlerde bulundu?
  • - Kayseri’de kaç kuyumcu var?
  • - ALTIN ÇARŞI ile neyi hedefliyor?
  • - Altın muhasebe sisteminin yasalaşması neden önemli?
  • - Kuyumculuk sektöründe online alışverişe nasıl bakıyor?

Adnan İncetoprak''ın herkesin merak ettiği konulara ilişkin açıklamaları işte bu röportajda...

-Başkanım öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz? Kaç yıldır mesleğin içerisindesiniz?

01.01.1966 yılında Kayseri ilinde serbest meslek çalışanı bir baba ve ev hanımı bir anneden dünyaya gelmiş, ilkokul ve ortaokul eğitimden sonra dönemin şartları ve geçim kaygılarından mütevellit esnaf kökenli bir aileden yetişmiş olmanın verdiği hevesle ticarete ilimizin ahilik kültürünün temellerinin atıldığı Kazancılar Çarşısı’nda bir kuyumcu atölyesinde başlamış oldum.

Askerlik vazifemi tamamladıktan sonra 1988 yılında Ahu Sarraf firmasında çalışarak başladığım sektöre 1990 yılında kendi işyerim olan Doğuş kuyumculuk firmasını kurarak ticari yaşantımı sürdürdüm. 1996-2005 yılları arasında Altınsaray Toptan kuyumculuk firması bünyesinde kıymetli maden ithalat ve ihracatı hususunda tecrübe edindikten sonra 2006-2014 yılları arasında Gülsoylar Sarraf Anonim şirketinde perakende satış mağaza müdürü olarak görev yaptım. Devamında 2015 yılında kurduğum ve halen aktif olarak ortaklığımı sürdürdüğüm Nisda Sarraf firmasında ticari yaşantımı devam ettirmekteyim.

İş hayatım vesilesiyle dünyanın birçok ülkesinde ürün alışverişi yapmış olmamın ışığında Adalet Bakanlığı bünyesinde sektör bilirkişiliği yapmaya halen devam etmekteyim.

1993 yılında Milliyetçi Hareket Partisi Kocasinan İlçe Başkanlığı’nda Yönetim Kurulu Üyesi statüsünde olduktan sonra yapılan yerel seçimlerde 1994-1999 yılları arasında partimin 9 ışık ideolojisinin başarısı altında yine Kocasinan İlçe Teşkilatı bünyesinde Türkiye’nin en genç il genel meclis üyesi seçildim. Buradaki görevimi tamamladıktan sonra Milliyetçi Hareket Partisi Melikgazi İlçe Teşkilatı başta olmak üzere partim bünyesinde çeşitli başkanlık ve başkan yardımcılıkları yaptım. Milliyetçi Hareket Partisi’ndeki kesintisiz siyasi hayatıma 2014 yılında dönemin mevcut il başkanı şuan ki 27. Dönem Milletvekilimiz Baki Ersoy döneminde omuzladığım il başkan yardımcılığı görevini yürüttüm.

Son olarak ise geçtiğimiz Yerel Seçimlerde Milliyetçi Hareket Partisi Melikgazi Belediye Başkan Aday Adayı olup Cumhur İttifakı kapsamında alınan bir karar ile mevcut başkan ile yola devam edildi.

2018 yılı ekim ayında gerçekleştirilen Kayseri Sarraflar ve Kuyumcular Derneği’nin olağan genel kurulunda dernek başkanı olarak seçildiğim görevde aktif olarak devam etmekteyim. Aynı zamanda Kayseri Ticaret Odası (KTO) meslek komitesi raportörlüğü ve Kayseri Ticaret İl müdürlüğü il hakem heyetinde Ticaret Odası temsilciliği yapmaktayım.

54 yaşında bir kişi olarak, davasına bağımlı, her daim insanlığa yatırım yapan, dostluk ilişkileri oldukça kuvvetli, şehrinde sevilen ve itibar sahibi olan, memlekete sadakatin aileye sadakatten başladığını bilen, sözünde duran, onuruyla yaşayan, her daim yenilikçi, milliyetçiliği memleketçilikten temel alan düsturlar ile yaşamayı prensip haline getirmeye dikkat ettim.

Amacım aileme, mesleğim olan kuyumculuk sektörüne, şehrime ve ülkeme hizmet edebilen iyi bir adam, iyi bir ülkücü olarak anılmaktır.

-Meslekte bugüne kadar hep perakendecilik mi yaptınız?

Hayır, bu mesleğe ilk girişim perakende dükkânında çırak olarak başladım. Daha sonra tel bilezik ve alyans imalatı yani atölyecilik daha sonra toptancılık ithalat ve ihracat da dâhil olmak üzere tabir doğruysa 7 yaşından beridir bu işe çekirdekten çıraklıktan başlayıp sektörün her bölümünde bulundum.

-Perakendecilik ve mağazacılığın en önemli kuralı nedir? Başarılı bir perakendecide aranan özellikler nelerdir?

Perakendeciliğin en önemli ‘’Altın Kuralı’’ bence güler yüz ve tatlı dildir. Gülmeyi başaramayan konuşmayı beceremeyen işini severek yapmayan hiç bir kimse bu işi yapamadı. Başarıyı yakalamak için gülmeyi bileceksin, işini seveceksin. Çeşidini takip edip, temizliğe önem vereceksin.

-Kaç üyeniz var? Üyeleriniz için hayata geçirdiğiniz veya geçirmek istediğiniz projeler neler?

Şimdi şu an itibari ile 330 üyemiz var. Fakat mağaza, atölye ve tamirci imalatçı sayımız 195’dir. Üyelerimiz için yönetici olarak en önemli vazifemiz insanlara bir olmayı öğretme ve aidiyet duygusunu benimsetmektir. Bunu yapamayan yöneticilerin başarıyı elde etme, başarıyı yakalama şansı yoktur. Bizlerin bu doğrultuda yapmış olduğu çalışmalar çok büyük bir netice vermiştir. Ve hayalim olan ve bütün meslektaşlarımın ortak olduğu ‘’ALTIN ÇARŞI’’ Anonim Şirketi’ni kurdum. Bütün ortaklarımın 1 hissesinin olduğu çok ciddi bir oluşum içine girdik ve çok ciddi anlamda yatırımlar yapıyoruz. Bundan sonraki hayalimizde İç Anadolu’nun en büyük toptan mağazasını açmak ve şirket ortaklarıma hizmet etmektir. Bir diğer projem ise Kayseri’mizin misafir odası olarak tanınan Kazancılar(Sarraflar) Çarşısı’nda büyük bir projeyle yenilenmesine sebep olmaktır. Bununla alakalı Projemiz hazırlanmış olup,  Melikgazi Belediye Başkanımız Dr. Mustafa Palancıoğlu tarafından nasip olursa Şubat ayı içerisinde yenileme çalışması başlayacaktır.

-Derneğin eski başkanı Ömer Gülsoy''un Ticaret Odası Başkanı olması sorunlarınızın çözümünü kolaylaştırıyor mu?

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanımız Ömer Gülsoy beyefendi, Kayseri Sarraflar ve Kuyumcular Derneği’ni öyle yüksek bir çıta da bıraktı ki, bizler o çalışmaları geçmek için yönetimimle birlikte daha büyük proje ve çalışmalar yapmak zorundayız. Bunları yaparken de geçmişte olduğu gibi bugünde sağ olsun varlığını ve gücünü her zaman hissediyor. Ne zaman bir sıkıntımız olsa sağ olsun emeğini hiçbir zaman esirgemez kendilerine şahsım ve yönetim kurulum adına teşekkür ediyorum.

-Kayseri''de popüler olan ve tercih edilen ürün grupları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Kayseri’de popüler olan ürünleri kısıtlamak istemiyorum. Sektör olarak yeniliklere açığız. Her çıkan ürün gamını takip ederiz. Ama Anadolu’da malum biraz daha 22 ayar ürün grupları tercih de daha ön plana çıkıyor.

-Sizce sektörün en önemli sorunu ve gündemi nedir?

Kuyumculuk sektörünün en büyük sorunları; geçmişinden beri aşmakta zorluk çektiği kayıt dışılık, kalifiye eleman bulmada yaşanan zorluklar, finansal yetersizlikler, teknoloji yetersizliği, pazarlama ve tanıtım problemleri ile markalaşmaktır.

Sektörün en önemli sorunu ise geçen günlerde de yerel ve ulusal basında yer verdiğim altın muhasebe sisteminin bir an önce yasalaşması.

2. sorunu ise kuyumculuğun bir anayasası olmalı. Bununla ilgili olarak İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık başkanlığındaki müşterek çalışmalarımız devam ediyor.

3. sorun ise okullardaki kuyumcu takı tasarımları bölümlerinin kapatılması bizleri çok üzmüştür. Sektöre kalifiye eleman yetiştirmek bundan sonra çok zor olacaktır.

-Son olarak aktarmak istediğiniz bir konu var mı?

1980’lerden önce sektörde markalaşma sadece reklam vermek olarak algılanmış, son yıllarda ise ihracata yönelmelerdeki artış neticesinde sektörde kurumsallaşma eğilimleri de yoğunlaşmıştır. Sektörün daha ileriye gidebilmesi için üniversitelerle sanayinin işbirliğine gitmesi, takı tasarımı konusunda uzmanlar yetiştirmesi, yeni üretim teknikleri geliştirerek daha önce görülmemiş tasarımlar ortaya çıkarması gerekmektedir.

Kuyumculuk sektörümüzün son yıllarda yakaladığı başarının devam edebilmesini sağlamak için sektörün güncel gelişmeleri takip etmesi, dış pazarlarda Türk kuyumculuğunun daha iyi tanıtılması ve markalaşması gerekmektedir. Fuarlar bu üç amacın tek çatı altında gerçekleşmesini sağlayan en önemli araçtır.

Bütün dünyayı etkileyen virüs salgınından, sektörün kalıcı şekilde etkilenmesi ve toparlanma sürecinin de uzun sürmesi beklenmektedir. Kuyumculuk sektörü geleneksel yapısından ödün vermediği için, inovasyona da çok açık sektörlerden birisi değildir. Kuyumculuk sektöründe online alışveriş beklenenin çok altında gerçekleşmektedir. Yapılan araştırmalarda kuyumculuk ürünü satın almak için internet kullanımı yüzde 5 civarında olduğu tespit edilmiştir. Online alışverişi tercih etmeyen tüketiciler sebep olarak, kişisel verilerin güvenliği konusunda endişeli olduğu belirlenirken, % 55, 2’sinin de online ödeme yöntemlerine güvenmediği için internetten alışverişi tercih etmedikleri bilinmektedir” Bununla alakalı çalışmalarında en kısa zamanda düzeltilip yapılmasını da ümit ediyoruz.

PAYLAŞ
GÖNDER
×