İlaçla birlikte greyfurt tüketimine dikkat!

İlaçla birlikte greyfurt tüketimine dikkat!
Greyfurt, içeriğindeki C vitamini nedeniyle güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir. Ancak ilaç kullananların greyfurt tüketimine dikkat etmesi gerektiği uyarısında bulunan Tekden Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Şerife Yılmaz, greyfurtun ilaçla etkileşime girerek ilacın vücuttaki etkisini arttırdığına dikkat çekti.

Tropikal meyvelerden greyfurt, özellikle kış günlerinin vazgeçilmezlerinden. C vitamini nedeniyle güçlü bir antioksidan etkiye sahip meyve, bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasında etkilidir. Greyfurtun, tüm turunçgiller gibi kalorisi çok az ve neredeyse hiç yağ içermiyor. Faydaları saymakla bitmeyen greyfurtun tüketimine dikkat etmek gerekiyor. Özellikle ilaçla birlikte tüketilmemesi öneriliyor.

Özel Tekden Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Şerife Yılmaz, greyfurtun ilaçla tepkimeye girdiğini ve ilacın etkisini arttırdığını söyledi. İnsanların gribal enfeksiyonlardan korunmak ve bol C vitamini almak için greyfurt tükettiğini anlatan Yılmaz, “Yalnız bilinmeyen bir durum söz konusu. Greyfurt karaciğer üzerinden ilaçların yıkımını yani vücuttan atılmasını sağlayan bir enzimi indükleyip çalışmasını engellediği için bazı ilaçların vücuttan atılımını geciktiriyor. Aynı zamanda ilaçların vücuttaki etkisini arttırabilmektedir. Özellikle kalp ilacı yani (antiaritmik), çarpıntı, kolesterol ilacı kullanan, kemoterapi tedavisi gören insanlar, immünsüpresif tedavi alanlar yani böbrek, karaciğer nakli olan, kalp kapak replasmanı olan, ömür boyu immünsüpresif tedavisi alan hastalar ve kortizon içerikli ilaç kullanan hastaların ilaçla birlikte greyfurt suyu veya greyfurtun kendisini tüketmemeleri gerekmektedir. Bu grup ilaç kullanan insanların muhakkak bu durumu doktorlarıyla paylaşmaları lazım. Özellikle bu grup ilaç kullanan kişiler eğer greyfurt yemek istiyorlarsa ilaç kullanımından en az 3 saat sonra greyfurt tüketebilirler” ifadelerini kullandı.

PAYLAŞ
GÖNDER
Plastikler anne karnına, insan kanına kadar girdi! Zararlı güneş ışınları kansere sebep olabilir Kalp ve damar hastalığında riskli gruplar kimlerdir? Ramazan Bayramında nasıl beslenmeliyiz? ERÜ Hastaneleri, UCARE/ACARE Mükemmeliyet Merkezi Programlarına Kabul Edildi Bahar Geldi Polen Alerjisi Kapıda Peki Nasıl Korunmalıyız? KANKA Hastanesinde çocuklar akülü araçlarla geziyor BÖBREK SAĞLIĞI İÇİN TUZ’DAN UZAK DURUN “Deprem sonrası yaşanan travmalar bağırsak problemlerine yol açabilir” “Deprem sebebiyle oluşan kaygı bozukluğu, daha önce var olan kalp problemini ortaya çıkarabilir” İlaçla birlikte greyfurt tüketimine dikkat! Gezici Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği, deprem bölgesi Hatay’a gönderildi Sık kullanımda bakın başınıza ne geliyor? Sağlık Müdürü Erşan: "İldem’e yapılacak yeni hastane, bölgeyi rahatlatacak" Kayseri Şehir Hastanesi Obezite Merkezi’ne yoğun ilgi Tükenmişlik sendromu nedir ve tedavisi var mıdır? Bebek hasreti çeken çiftlerin özlemi tüp bebek tedavisiyle son buluyor KANKA ile 46 çocuk hayata tutundu Aldığı randevuya gitmeyenler, 15 gün yeni randevu alamayacak Hastanelerde yoğunluk yaşanıyor Tırnak yeme alışkanlığının sebebi ve tedavi şekli 27 bin sözleşmeli sağlık personeli alınacak.. ERÜ Hastaneleri, SKS Değerlendirmesinden Başarıyla Geçti ERÜ Hastaneleri Uyku Bozuklukları Merkezi, TUTD Tarafından Reakredite Edildi ERÜ Rektörü Altun, Hasta Yakınları Misafirhanelerini Ziyaret Etti
×