Reklamı Kapat

Doç. Dr. Benli, “Maymun çiçeği virüsünde pandemideki gibi kapanmalar olmayacak”

Doç. Dr. Benli, “Maymun çiçeği virüsünde pandemideki gibi kapanmalar olmayacak”
Dünya üzerinde maymun çiçeği virüsünün yayılma süreci ve bunun sonucunda kapanma ihtimali hakkında endişeler oluştu. Covid-19 virüsü pandemisinin dönemindeki gibi kapanmanın olmayacağını söyleyen önceki dönem Kayseri İl Sağlık Müdürü ve Kayseri Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği’nden Doç. Dr. Ali Ramazan Benli, “1980 öncesi yapmış olduğumuz çiçek aşısı, maymun çiçeği virüsüyle aynı grup olduğu için büyük oranla bu virüsten koruyacağı düşünülmektedir. Dolayısıyla maymun çiçeği virüsünde pandemideki gibi kapanmaların olacağını düşünmüyorum” dedi.

Afrika’dan yayılan ve dünya genelinde görülmeye başlanılan Maymun Çiçeği hastalığı nedeniyle acil durum ilan edildi. Acil durum ilan edilmesiyle beraber kapanma olması endişesi ise gündemdeki yerini koruyor. Konuyla ilgili açıklama yapan önceki dönem Kayseri İl Sağlık Müdürü ve Kayseri Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği’nden Doç. Dr. Ali Ramazan Benli, “Maymun çiçeği virüsünün Orta ve Batı Afrika’da endemik olarak ortaya çıkması ve son olarak da 10 ülkede gözlemlenmesinden dolayı Dünya Sağlık Örgütü acil durum ilan etti. Bu durum Covid-19 pandemisi dönemindeki gibi kapanmaların olacağını göstermiyor. Covid-19 virüsü ile maymun çiçeği virüsü arasında önemli farklılıklar var. Covid-19 virüsündeki en önemli farklılık ise Ribonükleik Asid (RNA) virüsü olmasıydı. RNA virüsü kendini değiştirebilen, yenileyebilen bir virüstür. Bu yüzden Covid-19 salgınında aşılar yapılıyordu ve aşıyı da yenilememiz gerekiyordu. Maymun çiçeği virüsü ise Deoksiriboz Nükleik Asit (DNA) virüsü olduğu için değişime uğramıyor” ifadelerini kullandı.

‘TEMEL BULAŞMA TEMASLA OLUYOR’

Maymun çiçeği virüsünde temel bulaş yolunun temas olduğunu söyleyen Doç. Dr. Benli, “1980 öncesi yapmış olduğumuz çiçek aşısı, maymun çiçeği virüsüyle aynı grup olduğu için büyük oranla bu virüsten koruyacağı düşünülmektedir. Dolayısıyla maymun çiçeği virüsünde pandemideki gibi kapanmaların olacağını düşünmüyorum. Maymun çiçeği virüsünün bulaş yolu da çok farklı. Covid-19 virüsünde 4 ila 5 metreye kadar uzayan ve 1,5 metreyi etkileyen bulaşım durumu söz konusuydu. Maymun çiçeği virüsünde ise temel bulaşma temasla oluyor. Diğer bulaş durumları da ip sincapları, maymunlar, fareler gibi enfekte hayvanların ısırma veya tırmalamasıyla olur. Bir diğer bulaş yolu da cinsel yolla bulaş ve enfekte kişilerin eşyalarının kullanılması. Dolayısıyla maymun çiçeği virüsünde 3-4 metreye varan bir yayılım görülmemekte. Sadece solunum ile çıkan tükürük parçalarının bulaşıcılık riski olabileceği belirtiliyor. Bu da en fazla 30 santimetreyi etkileyebiliyor. Dolayısıyla maymun çiçeği virüsünde Covid-19 virüsündeki gibi etkileri beklemiyoruz. Diğer taraftan Sağlık Bakanlığımız hazırlığını yaptı. Konuyla ilgili tüm bilgilendirmelerini belirtti. Sayın Sağlık Bakanımızın da belirttiği gibi Türkiye’de henüz doğrulanmış bir vaka yok” diye konuştu.

PAYLAŞ
GÖNDER
ERÜ’nün Yeni Acil Ek Binası’nın Açılışı Gerçekleştirildi Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Yeni Acil Ek Binası tanıtıldı AİLE HEKİMLERİNİN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ ERÜ Gevher Nesibe Hastanesi’nin Yenilenen Poliklinikleri’nin Açılışı Gerçekleştirildi Sık Sık Tekrarlayan Kaşıntı ve Cilt Döküntüleri İle Kızarıklık ve Kabarıklıklarınız Varsa Dikkat! İç Hastalıkları Uzmanı Yılmaz, “B12 eksikliği ruhsal hastalıklara yol açabilir” Doç. Dr. Benli, “Maymun çiçeği virüsünde pandemideki gibi kapanmalar olmayacak” Maymun Çiçeği Virüsü Hakkında Bilinmesi Gerekenler Büyükşehir, ERÜ Acil Servis Binası ve Polikliniklerini Yeniledi “Sıcak havaların etkisiyle enfeksiyonel hastalıklar arttı” Kan, Sadece Acil Değil, Sürekli Bir İhtiyaç Rektör Prof. Dr. Altun, Tıp Fakültesi Hastaneleri Çamaşırhane Tesisi’ni İnceledi Tüp bebek tedavisi kimlere uygulanabilir, başarı oranı nedir? Hayırsever Vergi Ağıl, ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı LÖSEV’Lİ AİLELERDEN SAĞLIK BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI İl Sağlık Müdürü Erşan incelemede bulundu ERÜ’de Robotik Cerrahi Sistemi ‘Da Vinci’ Cihazının Açılış Töreni Gerçekleşti ERÜ Tıp Fakültesi’nde Robotik Teknoloji ile İlk Ameliyat Yapıldı ‘Da Vinci’ cerrahi robot teknolojisi Kayseri’ye kazandırıldı Sağlık Bakanlığı’ndan Kayseri'ye 24 doktor ataması ERÜ’ye TÜSEB'den Ödül Kayseri’nin ilk ve tek Kornea Bankası Şehir Hastanesi’nde açıldı Gezici kanser aracı, Talas'ı tarıyor Kayseri’ye 187 doktor atandı Su zehirlenmesine dikkat!
×