Bakan Göktaş: “Üniversiteye başlayan öğrencilerde kız öğrenci oranı yüzde 50’yi aştı”
Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Uluslararası Günü programı düzenlendi. Kayseri Bilim Merkezi’nde düzenlenen programa; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, AK Parti Kayseri Milletvekili Ayşe Böhürler, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, bürokratlar, siyasi parti temsilcileri, Öğretim Üyesi Nurhan Karaboğa ve akademisyenler katıldı. Açılış konuşmaları sonrası Bakan Göktaş, merkezdeki stantları gezerek incelemelerde bulundu.
Sosyal yaşamdaki değişikliklerde dijitalleşmenin büyük bir rol oynadığını ve bu değişiklikler sonucunda dünya ekonomik raporuna göre 2025 yılında pek çok iş kolunun işlevini yitireceğini ve teknoloji temelli iş kollarının ön plana çıkacağını ifade eden Bakan Göktaş, “Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Raporu’nda ise 21’nci yüzyılda iş kollarının teknoloji, bilim, fen ve matematik içerikli olacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle çalışanların bu alanlarda yetkinlik kazanmaları gerekiyor. TÜİK verilerine göre kadınların internet kullanım oranı, erkeklere göre yaklaşık yüzde 10 daha düşük, dünya genelinde ise erkeklere kıyasla yüzde 21 daha az cep telefonu kullanıyor. Tüm bu verilere bakıldığında kadınların erkeklere göre daha az teknolojiye ulaştığını gösteriyor. İş alanlarında cinsiyet farklılığı ve ayrımı azaltılırsa istihdam ve üretkenlik daha da artacak. Kadınlar iş sahalarında güçlenmelerinin yanı sıra ülke ekonomilerine de katkı sağlayacak. Bizler de bu anlamda kadınlarımızın iyi eğitim almaları ve kariyerlerinde ilerlemeleri için elimizden geleni yapıyoruz” şeklinde konuştu.
‘ÜNİVERSİTEYE BAŞLAYAN ÖĞRENCİLERDE KADIN ORANI YÜZDE 50’Yİ AŞTI’
Ülkemizdeki kadın eğitim oranının yüzde 100’e yaklaştığını belirten Bakan Göktaş, “Kadınlarımızın eğitimlerine çok büyük destekler verdik, vermeye devam ediyoruz. Bu hususta sayın cumhurbaşkanımızın emeği de çok fazla, ‘Baba beni okula gönder’ gibi kampanyalarla eğitime olan teşvik oldukça artmıştı. Yükseköğrenim istatistiklerine göre de üniversiteye başlayan öğrenciler arasında kadınların oranı yüzde 50’yi aşıyor. Bilim ve teknoloji alanlarından mezun olan öğrencilerin yüzde 35’i kadınlardan oluşuyor. Bu anlamda bütün kadınlarımızı tebrik ediyoruz” dedi.
Kayseri’deki üniversitelerin öğrenci kontenjanlarının yarısının kız öğrencilerden oluştuğuna dikkat çeken Vali Gökmen Çiçek, “Kadınlarımıza pozitif ayrımcılık uygulandığında tepkiler alıyoruz, kadınlarımız yalnızca eğitimlerinde engel olunmamasını istiyorlar. Bu noktada kadınlarımızın önünde engelleri kaldırmamız gereklidir. Şehrimizdeki üniversitelerimize baktığımızda yüzde 50’si kız öğrencilerden oluşuyor. Üniversitelerimizin akademisyen kadromuza baktığımızda akademik kadronun da yüzde 40’ı kadın öğretim üyelerinden oluşmakta, dünya ortalamasında kadın akademisyen oranı yüzde 30 iken ülkemizde çok daha yüksek. Geldiğimiz nokta çok gururlandırıcı” dedi ve kadınların desteklenmesi hususunda çalışmalarını sürdüreceklerini temenni etti.
Kültepe kazılarında kadın tüccarların yapmış olduğu çeşitli kalıntılara rastlandığını söyleyen AK Parti Kayseri Milletvekili Ayşe Böhürler, Kayseri’nin kadınları temsil etme hususunda önemli bir şehir olduğunu vurgulayarak “Kayseri’de Gevher Nesibe’den Hunat Hatun’a kadar pek çok önemli medresede, camide kadın isimlere yer verilmiştir” dedi.
Fakültelerde mezun olan öğrenci sayısına bakıldığın üçte ikisinin kız öğrencilerin oluşturduğunu ifade eden Başkan Büyükkılıç, “Karamsarlığa yer yok, bütün gençlerimizi bilime teşvik etmek adına bütün yöneticiler olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu noktada Kayserimiz 5 üniversitesiyle kendisini aşan bir şehirdir. Kayseri, 75 binden fazla öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır. Kadınlarımıza hem eğitimde hem de istihdam noktasında destek ve önem vermeye devam ettikçe geleceğimiz daha da aydınlık olacak” dedi.